Route dag 1: Dag van Wijhe

Dinsdag 24 oktober 2017

Route 2017

Doordat delen van de SW4D-routes over privaat terrein lopen zijn deze alleen toegankelijk tijdens de SW4D-week.

De eerste dag gaat traditiegetrouw richting Wijhe. Die bestemming is voor de 20km te ver, tenzij we in een rechte lijn heen en terug zouden lopen. We kiezen daarom een aantrekkelijker route.Overigens kiest menig 20-km wandelaar de eerste dag voor de 30 km, niet alleen als extra uitdaging maar vooral om Wijhe in spooksferen te ervaren.

Wat betreft de 20 km route: Meteen buiten de bebouwde kom van Raalte komen we in het rustige buitengebied met verspreid staande boerderijen. De kleine boerderijtjes zijn inmiddels omgebouwd tot gerieflijke woningen. Zij verwijzen nog naar de oorspronkelijke noeste arbeid die op de zandgronden verricht werd. Anders wordt het langs de IJssel waar de vruchtbare rivierklei een grotere opbrengst waarborgde en er grotere boerderijen gebouwd werden. In de Elshof biedt het Buurthuis een rust- en verzorgingspunt. Elshof is een van de buurtschappen in de gemeente Olst-Wijhe.  Het Buurthuis, destijds door de bewoners opgericht, viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum.

Van hier naar Wijhe (Wieje, in de streektaal). Dit dorp aan de rivier is in 2012 door de regionale omroep RTV Oost uitgeroepen tot leukste dorp van Overijssel. Natuurlijk wordt dit door andere dorpen bestreden, maar dat doet niets af aan het gezellige dorpscentrum met veel historische monumenten. En feesten kan men in Wijhe ook, o.a. met Halloween. In Wijhe omgedoopt tot Hallowieje. Laat dat nu net in de wandelweek gevierd worden. Griezelen dus!

Dan steken we de dijk over en gaan naar het buurtschap Fortmond. Bij extreem hoog water komt dit ingesloten te liggen en is alleen per bootje bereikbaar. We gaan door de uiterwaarden, hier Duursche waarden geheten, waar we langs de restanten van een steenfabriek komen. De schoorsteen is geconserveerd en steekt als een landmark de hoogte in. Een aantal steenovens dient nu als onderkomen voor vleermuizen. Bekijk de loop van de IJssel eens van boven vanuit de uitkijktoren. In het seizoen kun je hier ook oversteken met het zgn. Kozakkenveer.

Voordat we de rivier verlaten, komen we nog langs infocentrum IJssel in Den Nul. Even rusten en dan weer richting Raalte. De 30 km is al eerder afgebogen naar het dorp Boerhaar. Dichter bij Raalte komen we door Broekland, een kerkdorp van Raalte. Zoals alle Sallandse dorpen kent ook Broekland een hechte bevolking die lief en leed met elkaar deelt. Een rijk verenigingsleven en originele feesten geven hier blijk van. Voorbeelden zijn de Kole Kermse (koude kermis) die in maart plaatsvindt en Broekrock, een muziekfestival in het eerste weekend van september. In café De Hoppe is een verzorgingspunt ingericht en kunnen we een versterking nemen voor de laatste kilometers naar de finish.

De kids blijven wat dichter bij huis, maar gaan wel elke dag dezelfde richting uit als de lange routes. Zo is de eerste stop bij het clubhuis van de scouting. Hier kom je niet voorbij zonder extra activiteit. Dan via de tunnel onder de provinciale weg door naar het rustpunt bij Vital Centre. Vervolgens via het schouwpad langs de sloot richting wijngaard De Landman, waar een traktatie wacht. Dan via de Wijheseweg naar de rotonde en voorzichtig oversteken. Een klein stukje nog  en daar is de finish.

 

 

Routes

20 km
20 km
Starttijd: 09:30 tot 10:30 uur
Routes: Dag 1: Wijhe
Dag 2: Heino
Dag 3: Luttenberg
Dag 4: Heeten
30 km
30 km
Starttijd: 08:30 tot 09:00 uur
Routes: Dag 1: Wijhe
Dag 2: Heino
Dag 3: Luttenberg
Dag 4: Heeten
40 km
40 km
Starttijd: 07:30 tot 08:00 uur
Routes: Dag 1: Wijhe
Dag 2: Heino
Dag 3: Luttenberg
Dag 4: Heeten