Route dag 1: Dag van Wijhe

Dinsdag 23 oktober 2018

 

Nieuw in 2018: extra route van 12 km! Binnenkort meer informatie...

Route 2018Velen zullen nog nooit van Lierderholthuis hebben gehoord, maar dit is toch echt een van de negen kernen van de gemeente Raalte. Dat we er niet eerder geweest zijn kwam door de veronderstelling dat het te ver was om er een aantrekkelijke route voor te ontwerpen. Onze routeplanners zijn er echter in geslaagd deze veronderstelling om zeep te helpen en hebben via landerijen een aantrekkelijke route weten te ontwerpen. Dat betekent dat we niet naar de Elshof gaan, maar in Lierderholthuis een rustpunt hebben. De inwoners hebben eerder de deelnemers aan Leontien’s Ladies Ride ontvangen en zien nu uit naar de wandelaars van de 20 en 40km.

De afgelopen jaren hebben we kasteel het Nijenhuis als rustpunt een paar keer overgeslagen. Nu komen we er op de heenweg weer terug. Deze havezate maakt deel uit van museum de Fundatie in Zwolle. In het kasteel is een kostbare collectie schilderijen en meubels te bezichtigen, maar vooral beroemd is de beeldentuin.

Op de terugweg stoppen we nog een keer bij het biologisch landbouwbedrijf en landwinkel Overesch. Misschien dat wel weer net als vorig jaar een troubadour ons opwacht.

De fraaie 30km-route heeft ook als eerste rustpunt kasteel het Nijenhuis. Op deze route wordt Lierderholthuis niet aangedaan, maar ligt de bestemming in Wijhe. Via een gevarieerd traject komen de wandelaars in de Langstraat. Traditiegetrouw viert  Wijhe deze week Hallowieje en ontvangt de bezoekers in gepaste griezelsfeer. Bij verschillende horecagelegenheden kan men dan van de schrik bekomen, waarna via een fraaie route het dorpje Boerhaar bereikt wordt. Van hier gaat het richting Broekland, waar we over landgoed Neppelenbroek de weg naar Raalte vervolgen.

Ook op deze route vormt kasteel het Nijenhuis een rustpunt om vervolgens door te steken naar Lierderholthuis. Van hier gaat het richting Laag Zuthem, nog een kleine kern van de gemeente Raalte. Hier is al duidelijk te zien dat het landschap door de IJssel gevormd is. Via een ‘wildernis’ komen we bij het dorpje Windesheim, dat in de geschiedenis een rol van betekenis speelde  voor de Moderne Devotie. Dan door naar het dorp Herxen, dat pal aan de IJssel gelegen is. Een wandel-/fietspad met prachtig uitzicht op de rivier en de uiterwaarden leidt naar Wijhe, waar de Halloweengriezels ons opwachten. Vanaf hier nemen we de route naar Raalte die ook de 30km-wandelaars volgen.

De kids blijven wat dichter bij huis, maar gaan wel elke dag dezelfde richting uit als de lange routes. Zo is de eerste stop bij het clubhuis van de scouting. Hier kom je niet voorbij zonder extra activiteit. Dan via de tunnel onder de provinciale weg door naar het rustpunt bij Vital Centre. Vervolgens via het schouwpad langs de sloot richting wijngaard De Landman, waar een traktatie wacht. Dan via de Wijheseweg naar de rotonde en voorzichtig oversteken. Een klein stukje nog  en daar is de finish.