Route dag 2: Dag van Heino

Woensdag 24 oktober 2018

 

Nieuw in 2018: extra route van 12 km! Binnenkort meer informatie...

Route 2018

 

Overijssel kent tientallen landgoederen en havezaten (kastelen) of rijke landhuizen. Deze  werden veelal omgeven door bossen, parktuinen en pachtboerderijen. De routes van vandaag leiden over de diverse landgoederen die rond Heino gelegen zijn. De huizen die bij een landgoed horen zijn te herkennen aan de kenmerkende kleuren van deuren en vensterluiken.

 

Het eerste rustpunt vinden we vrij vroeg in de route bij Gasterij De Noaber. Iets verder, we zijn dan in het bos beland , ligt Omni Mobilae, een stoer en gezellig onderkomen waar de open haard brandt.

 

De tocht gaat richting Heino, waar vandaag alle routes doorheen leiden. We worden daar ontvangen op de markt waar het Dorpshuis en de omliggende horeca gastvrijheid bieden. We vinden daar ook de Leugenpompe, die volgens de legende alleen water geeft aan mensen met een zuiver geweten. Helaas is dat uitsluitend te testen tijdens de Pompdagen, het jaarlijkse dorpsfeest dat vanaf de derde woensdag in augustus gevierd wordt.  Heino heeft de tweede dag van de SW4D uitgeroepen tot rode woensdag. Wandelaars worden daarom uitgenodigd dit in hun uitdossing zichtbaar te maken.

 

Vanuit Heino gaat de 20km-route weer terug naar Raalte. We kiezen daarvoor een traject over landgoed het Relaer en komen uit bij landwinkel de Knapenvelder. Voordat we in het centrum van Raalte komen, bekijken we eerst nog het dit jaar gereedgekomen nieuwe sportcentrum Tijenraan. Na een stevige wandeling is het heerlijk relaxen in deze luxe zwemaccommodatie.

 


 

 

 

Onze route leidt ook naar Omni Mobilae en van daar naar de  biologische  boerderij  Aver Heino. Voordat we in Heino komen, bezoeken we een van de plaatselijke landgoederen Den Alerdinck . Buiten het bos komen we langs rustpunt Landgoed Old Heino, waar we even kunnen bijkomen. Vandaar naar   het roodgekleurde centrum van Heino en via de gezamenlijke route weer naar Raalte.

Tot Aver Heino is de route gelijk aan die van de 30km, maar dan gaat het richting Hoonhorst, waarbij onderweg landgoed Den Aalshorst met een prachtig landhuis wordt aangedaan. In Hoonhorst  biedt het gezellige café Kappers, onder de schaduw van de fraai gerestaureerde molen van Fakkert, van oudsher een rustpunt. Vervolgens via Landgoed Old Heino naar het centrum van Heino en via  de gezamenlijke route over het Relaer en langs Tijenraan naar Raalte.

Richting Heino betekent voor de kids dat we via de rotonde bij Westcord Hotel eerst naar de Hondemotsweg lopen. In het Marinuslaantje is een rustpunt met lekkernijen ingericht, zodat we gesterkt via de Stobbenbroekerweg richting park Drostenkamp kunnen lopen. Hier volgen we alle vijvers om daarna via de aangegeven route naar de finish van deze dag te gaan.