Route dag 2: Dag van Heino

Woensdag 25 oktober 2017

Route 2017

Doordat delen van de SW4D-routes over privaat terrein lopen zijn deze alleen toegankelijk tijdens de SW4D-week.


Een heel ander landschap dan op de dag van Wijhe staat voor de tweede dag op het programma. De tocht gaat richting Heino, waar vandaag alle routes doorheen leiden. We worden daar ontvangen op de markt waar het Dorpshuis en de omliggende horeca gastvrijheid bieden. We vinden daar ook de Leugenpompe, die volgens de legende alleen water geeft aan mensen met een zuiver geweten. Helaas is dat uitsluitend te testen tijdens de Pompdagen, het jaarlijkse dorpsfeest dat vanaf de derde woensdag in augustus gevierd wordt.  Heino heeft de tweede dag van de SW4D uitgeroepen tot rode woensdag. Wandelaars worden daarom uitgenodigd dit in hun uitdossing zichtbaar te maken.

Overijssel kent tientallen landgoederen en havezaten (kastelen) of rijke landhuizen. Deze  werden veelal omgeven door bossen, parktuinen en pachtboerderijen. De routes van vandaag leiden over de diverse landgoederen die rond Heino gelegen zijn. De huizen die bij een landgoed horen zijn te herkennen aan de kenmerkende kleuren van deuren en vensterluiken.

Het eerste rustpunt vinden we vrij vroeg in de route bij Gasterij De Noaber. Iets verder, we zijn dan in het bos beland , ligt Omni Mobilae, een stoer en gezellig onderkomen waar de open haard brandt. Het landgoed dat we gepasseerd  zijn is het Reelaer. De 20km gaat nu naar Heino en van daar weer richting Raalte, waarbij we de kleuren van landgoed ’t Rozendael (rood-wiite banen) - het Nijenhuis (blauw-wit) herkennen. Kasteel het Nijenhuis kunnen we door het bos niet zien liggen, maar is een onderdeel van het Zwolse museum De Fundatie en beslist de moeite waard later eens te bezoeken.


 

 

 

De 30- en 40km komen vanaf Omni Mobilae pas via een omweg in Heino. Zo leiden beide routes door een bijzondere ‘kunsttuin’, waar allerlei artistieke en zonderlinge objecten te zien zijn. Voorbeeld: ‘one in hole’, waarbij niet de golfbal, maar de golfer op z’n kop in de hole terecht komt. En als er in de 30km-route verderop geen pad ligt, gaan we door de koeienstal. Via landgoed Den Alerdinck gaat het dan via langoed Old Heino naar Heino en van daar naar Raalte.

De 40km doet er nog een schepje bovenop en maakt een ommetje naar Hoonhorst. De route voert langs het statige buitenverblijf  Den Aalshorst. In Hoonhorst  biedt het gezellige café Kappers, onder de schaduw van de fraai gerestaureerde molen van Fakkert, van oudsher een rustpunt. Vervolgens naar rustpunt Landgoed Old Heino en van daar de gezamenlijke route naar Raalte.

Richting Heino betekent voor de kids dat we via de rotonde bij Westcord Hotel eerst naar de Hondemotsweg lopen. In het Marinuslaantje is een rustpunt met lekkernijen ingericht, zodat we gesterkt via de Stobbenbroekerweg richting park Drostenkamp kunnen lopen. Hier volgen we alle vijvers om daarna via de aangegeven route naar de finish van deze dag te gaan.

 

 

 

Routes

20 km
20 km
Starttijd: 09:30 tot 10:30 uur
Routes: Dag 1: Wijhe
Dag 2: Heino
Dag 3: Luttenberg
Dag 4: Heeten
30 km
30 km
Starttijd: 08:30 tot 09:00 uur
Routes: Dag 1: Wijhe
Dag 2: Heino
Dag 3: Luttenberg
Dag 4: Heeten
40 km
40 km
Starttijd: 07:30 tot 08:00 uur
Routes: Dag 1: Wijhe
Dag 2: Heino
Dag 3: Luttenberg
Dag 4: Heeten