Route dag 3: Dag van Luttenberg

Donderdag 26 oktober 2017

Route 2017

Doordat delen van de SW4D-routes over privaat terrein lopen zijn deze alleen toegankelijk tijdens de SW4D-week.


Hoe gevarieerd Salland ook is, het meest bekends stukje Salland is de heuvelrug. Deze stuwwal gevormd in de voorlaatste ijstijd, 150.00 jaar geleden, ligt ruwweg tussen Holten en iets voorbij Hellendoorn, maar ook In Lemele en Luttenberg zijn er heuvels die we vol trots bergen noemen. De hoogten zijn niet zo spectaculair, maximaal 67 meter, maar met hellingen tot 10%  zwaar genoeg om er officiële wielerwedstrijden te houden. Het natuurgebied met bos en heide is groter dan alleen de heuvels en die vormen het karakter van de routes op de dag van Luttenberg.

De 20km heeft als verste afstand Luttenberg. Op weg daar naartoe lopen  we een stuk langs het  kanaal dat van Lemelerveld via Raalte naar Deventer en zo de IJssel inloopt. Dit kanaal maakt deel uit van een stelsel van Overijsselse kanalen, dat vanaf 1850, voor een groot deel met de hand gegraven is. Het kanaal Raalte Deventer is in 1988 voor de scheepvaart gesloten.

Iets verder op de route is een mobiele rustpost ingericht bij ’t Schippertie, een Saksische boerderij met belevingstuin. Klik op de hyperlink voor een filmpje van RTV Oost.

In Luttenberg vormt café Spoolder van oudsher het rust- en verzorgingspunt met buiten muziek en verrassingskraam. De verdere ontvangst blijft ook een verrassing en is wel toevertrouwd aan Luttenbergers die bekend staan als bedenkers van originele feesten. Dat zal vooral volgend jaar blijken, wanneer “de parel van Salland” zijn 700-jarig bestaan viert onder het motto ‘’ ‘n bult te vier’n’’, hiermee tevens verwijzend naar de bult ofwel berg van Luttenberg. Alsof deze met z’n 31 meter niet hoog genoeg is, wil Luttenberg ter gelegenheid van het eeuwfeest op de top een uitkijktoren bouwen. We gaan zien of dat gelukt is.

Op de terugweg naar Raalte is bij een biologische geitenboerderij nog een rustpunt en kunnen we panorama Salland bewonderen, dat over een lengte van  45 meter op de wand van een schuur is geschilderd.

 

De 30km gaat eerst naar rustpunt café Reimink  in Lemelerveld en komt dan pas bij ’t Schippertie om daarna de route naar  Luttenberg op te pakken

 

De 40km gaat vanaf Lemelerveld  nog iets verder door, maar krijgt als beloning een fraaie route door het Sterrenbos en beklimming van de Lemelerberg. Via kronkelende bospaden verlaten we de Lemelerberg en sluiten we weer aan bij de 30km.

Voor de terugweg naar Raalte kiezen de 30- en 40km vanaf Luttenberg de route via Mariënheem met als rustpunt gasterij De Kruidentuin.

De kids hebben vandaag de langste dagmars. Via een route door Raalte Noord komen ze op de Raarhoeksweg, waar ze bij Ivoor een rustpunt hebben. Ivoor is een samenwerkingsproject van verschillende organisaties, o.a. ZoZijn, ten behoeve van mensen met een beperking. Je vindt er een plantenkas, stallen met kleine dieren en kunstatelier Aventurijn. De kunstenaars van de Aventurijn zijn  al lang bij de SW4D betrokken en zij maken fraaie decorstukken voor de klidscorner in de vierdaagsetent. Daarna gaan we voor een bezoek aan een boerderij naar de Rosahoeve, waar een traktatie wacht, en vervolgens weer naar de finish. We hebben er dan bijna 9 kilometer opzitten.

 

Routes

20 km
20 km
Starttijd: 09:30 tot 10:30 uur
Routes: Dag 1: Wijhe
Dag 2: Heino
Dag 3: Luttenberg
Dag 4: Heeten
30 km
30 km
Starttijd: 08:30 tot 09:00 uur
Routes: Dag 1: Wijhe
Dag 2: Heino
Dag 3: Luttenberg
Dag 4: Heeten
40 km
40 km
Starttijd: 07:30 tot 08:00 uur
Routes: Dag 1: Wijhe
Dag 2: Heino
Dag 3: Luttenberg
Dag 4: Heeten