Route dag 3: Dag van Luttenberg

Donderdag 25 oktober 2018

 

Nieuw in 2018: extra route van 12 km! Binnenkort meer informatie...

Route 2018

 

De legende verhaalt dat de Sallandse heuvelrug gevormd is door een reus die met een enorme zak zand op zijn rug het zand verloor door een gat in de zak. De werkelijkheid is dat in de voorlaatste ijstijd, 150.00 jaar geleden,  door het ijs een wal is opgestuwd. Deze ligt ruwweg tussen Holten en iets voorbij Hellendoorn, maar ook In Lemele en Luttenberg zijn er heuvels die we vol trots bergen noemen. De hoogten zijn niet zo spectaculair, maximaal 67 meter, maar met hellingen tot 10%  zwaar genoeg om er officiële wielerwedstrijden te houden.  Deze  heuvelrug bepaalt het karakter van de routes op de dag van Luttenberg.

Luttenberg viert dit jaar zijn 700ste verjaardag en dat gaat gepaard met uitbundige feesten, iets waar Luttenberg sowieso bekend om is. Een letterlijk hoogtepunt is een uitkijktoren die speciaal voor het jubileum gebouwd gaat worden. Langs Camping de Bosrand gaan we de bergweg op. Een pad door het bos brengt ons langs landbouw De Laarman en zo bij rustpunt Spoolder, beroemd om zijn bospaddenstoelensoep. Van hier gaat het terug naar Raalte en de ervaren wandelaar zal opmerken dat de route andersom ligt dan vorig jaar.

 

De heenweg voor de 30km is hetzelfde als de 20km, maar Luttenberg is voor hen niet het verste punt. Dat is café  Reimink in Lemelerveld. Van hier gaat het weer richting Raalte met onderweg nog een  rustpunt, speelboerderij De Flierefluiter. Dan langs het kanaal tot in het centrum van Raalte: finish.

 

De 40km gaat vanaf Lemelerveld  nog iets verder door, maar krijgt als beloning een fraaie route door het Sterrenbos en beklimming van de Lemelerberg. Via kronkelende bospaden verlaten we de Lemelerberg en sluiten we weer aan bij de 30km.

Voor de terugweg naar Raalte kiezen de 30- en 40km vanaf Luttenberg de route via Mariënheem met als rustpunt gasterij De Kruidentuin.

De kids hebben vandaag de langste dagmars. Via een route door Raalte Noord komen ze op de Raarhoeksweg, waar ze bij Ivoor een rustpunt hebben. Ivoor is een samenwerkingsproject van verschillende organisaties, o.a. ZoZijn, ten behoeve van mensen met een beperking. Je vindt er een plantenkas, stallen met kleine dieren en kunstatelier Aventurijn. De kunstenaars van de Aventurijn zijn  al lang bij de SW4D betrokken en zij maken fraaie decorstukken voor de klidscorner in de vierdaagsetent. Daarna gaan we voor een bezoek aan een boerderij naar de Rosahoeve, waar een traktatie wacht, en vervolgens weer naar de finish. We hebben er dan bijna 9 kilometer opzitten.