HEETEN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
vrijdag 21 oktober 2022

De dag van Heeten

Met vandaag de routes naar het zuiden hebben we alle windrichtingen vanuit Raalte en daarmee de verschillende landschappen van Salland verkend. Na het rivierenlandschap, de landgoederen en de heuvelrug is nu het boerenland aan de beurt. De 12km-wandelaars volgen daarvoor een route door weilanden, een koestunnel en een koestal. Allemaal plaatsen waar je normaal niet zo gauw komt, maar dankzij gastvrije grondeigenaren vandaag wel. Voeg daarbij het Overijssels kanaal en je hebt een fraaie en gevarieerde route dichtbij de Via Sallandia zoals de straat naar de finish vandaag heet. De 20-, 30- en 40km-route komen langs verschillende omzwervingen in de naamgever van vandaag: Heeten. Dit dorp, archeologisch gezien een Germaanse nederzetting, is een van de grotere kernen van de gemeente Raalte met een sterk gemeenschapsleven.  Wist u dat al in het jaar 100-200 jaar na Christus Germanen in Heeten woonden? Dus al zo’n 1900 jaar geleden. Dat zij op grote schaal ijzer uit oer haalden en dat we daarom kunnen zeggen dat de eerste hoogovens in Heeten stonden? Wil je meer weten kom dan naar de Germanenkamer in het KulturhusTrefpunt. Meer informatie vindt je op: www.oervuurijzer.nl. Het beeld op de markt verwijst naar de traditioneleWaar komen de namen van boerderijen , bruggen en wegen in eb rondom Heeten toch vandaan? Let op de panelen onderweg waarop  de vereniging  Historisch Heeten het graag vertelt aan de wandelaars. ponymarkt die op woensdag in de vierde week van september wordt gehouden. De marktdag is inmiddels uitgegroeid tot een hele ponyweek, waarin de vlooienmarkt op vrijdag duizenden bezoekers uit de verre omgeving trekt.  Brasserie Derti3n is van oudsher een rustpunt van de SW4D. Het terras is er feestelijk ingericht en met erwtensoep, balkenbrij en bratwurst kan de inwendige mens versterkt worden.

Om op de markt van Heeten uit te komen gaat de 20km-route over het terrein van de Stevenskamp, een uitgebreid wooncomplex, waar  bejaarde bewoners doorgaans niet zoveel reuring tegenkomen, maar vandaag zien ze de passsanten van de SW4D. Op de terugweg naar Raalte passeren wij nog een mooi stukje natuur van landgoed Schoonheten om via het Overijssels kanaal de contouren van Raalte weer te zien opdoemen.

De 30- en 40km-route leiden eerst via het Overijssels kanaal naar Wesepe waar het bij Het Wapen van Wesepe goed toeven is. Vanaf hier gaat de 30 km route via landgoed “de Zonnebergen” en de 40 km route via Eikelhof en Diepenveen en landgoed “de Zonnebergen” door naar Heeten en vanaf hier de intocht al begint naar de finish in Raalte.

In Raalte worden de wandelaars traditiegetrouw door de ondernemers van het ROV op de Grote Markt opgewacht en met een ‘hapje en een drankje’ verwelkomd. Publiek wacht hen op met bloemen en muziek en theater maken de intocht compleet. In de vierdaagsetent gaat het feest naar een hoogtepunt en ondanks de vele kilometers kunnen de beentjes nog wel een polonaise aan.

De Kidsroutes zijn gemiddeld 8 km lang en worden bewandeld in alle richtingen op dezelfde dagen als ook de volwassen routes. Telkens is op de helft van deze kidsroutes een rustpunt ingericht waar de kinderen iets gezonds wordt aangeboden zoals; broodje, drinken, fruit, mueslireep.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.