Via Sallandia

vrijdag 25 oktober 2019

De dag van Heeten

[let op dit is de route van 2019. De routes voor 2020 volgen in september 2020, mocht de SW4D door kunnen gaan] 

Met vandaag de routes naar het zuiden hebben we alle windrichtingen vanuit Raalte en daarmee de verschillende landschappen van Salland verkend. Na het rivierenlandschap, de landgoederen en de heuvelrug is nu het boerenland aan de beurt. De 12km-wandelaars volgen daarvoor een route door weilanden, een koestunnel en een koestal. Allemaal plaatsen waar je normaal niet zo gauw komt, maar dankzij gastvrije grondeigenaren vandaag wel. Voeg daarbij de bossen van Schoonheeten en het Overijssels kanaal en je hebt een fraaie en gevarieerde route dichtbij de Via Sallandia zoals de straat naar de finish vandaag heet.

De 20-, 30- en 40km-route komen langs verschillende omzwervingen in de naamgever van vandaag: Heeten. Dit dorp, archeologisch gezien een Germaanse nederzetting, is een van de grotere kernen van de gemeente Raalte met een sterk gemeenschapsleven. Het beeld op de markt verwijst naar de traditionele ponymarkt die op woensdag in de vierde week van september wordt gehouden. De marktdag is inmiddels uitgegroeid tot een hele ponyweek, waarin de vlooienmarkt op vrijdag duizenden bezoekers uit de verre omgeving trekt.  Brasserie Derti3n is van oudsher een rustpunt van de SW4D. Het terras is er feestelijk ingericht en met erwtensoep, balkenbrij en bratwurst kan de inwendige mens versterkt worden.

Om op de markt van Heeten uit te komen gaat de 20km-route over het terrein van de Stevenskamp, een uitgebreid wooncomplex, waar  bejaarde bewoners doorgaans niet zoveel reuring tegenkomen, maar vandaag zien ze de passsanten van de SW4D. Op de terugweg naar Raalte passeren we het zonnepark Endona, een initiatief uit de plaatselijke bevolking, dat 600 huishoudens van energie voorziet.

De 30- en 40km-route leiden eerst door het Boetelerveld, een zeldzaam stuk heide- en bosgebied. Ze komen dan uit bij rustpunt café De Droadnagel in Haarle. Haarle ligt aan de voet van de Sprengenberg, een plek de moeite waard om later nog eens te bezoeken. Maar wij gaan nu door naar Nieuw Heeten, waar café Vree Egberts de koffie warm heeft. Voor de 30km wordt het nu tijd om richting Heeten te gaan, maar de 40km doet dat via Okkenbroek, een kleine kern van de gemeente Deventer. Café Nooitgedacht biedt een rustpunt voor de wandelaar die al een paar uur onderweg is, maar vanaf hier via Heeten weer naar Raalte gaat.

In Raalte worden de wandelaars traditiegetrouw door de ondernemers op de Grote Markt opgewacht en met een ‘hapje en een drankje’ verwelkomd. Publiek wacht hen op met bloemen en muziek en theater maken de intocht compleet. In de vierdaagsetent gaat het feest naar een hoogtepunt en ondanks de vele kilometers kunnen de beentjes nog wel een polonaise aan.

GPX + GoogleMaps

Kies uit één van de onderstaande knoppen om de routekaart op google maps te bekijken of om de GPX bestanden te downloaden.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.