Via Sallandia

vrijdag 26 oktober 2018

De dag van Heeten

ZGR 12km-route
Vandaag voor de 12km een afwisselend traject met harde en onverharde wegen, door een weiland en langs het kanaal en door de bossen van Schoonheeten. Laat u verrassen.

20 km-route
De laatste dag. Het agrarisch karakter van Salland is inmiddels wel duidelijk geworden. Voor wie het zien wil zijn nog veel kenmerken van de oorspronkelijke kleinschaligheid herkenbaar: bescheiden rietgedekte boerderijen omgeven door kleine percelen weide- en landbouwgrond, afgebakend door houtsingels en bosjes. Naast deze romantische taferelen zien we echter ook, vaak op hetzelfde erf, grote schuren en stallen verschijnen. Weilanden worden ontdaan van afrastering en bewerkt als productievelden, waar geen koe meer in komt te staan. Deze schaalvergroting is vanuit economisch oogpunt begrijpelijk, maar daarnaast verdienen beschermers van het oorspronkelijke landschap alle steun. Zij zetten zich ondermeer in voor behoud en onderhoud van groensingels, het knotten van wilgen en het beschermenvan weidevogels. Een voorbeeld hiervan zien we vandaag als we over een paar wandelpaden rond Heeten lopen. De in 2003 opgerichte Stichting wandel- en fietspaden Heeten en Omstreken heeft in 10 jaar tijd een stelsel van 15 km paden ontsloten en aangelegd. Het zijn paden en doorgangen, bijv. kerkpaden, die door herverkaveling en nieuwe landindeling verloren waren gegaan. Nu vormen ze een prachtig netwerk waar gewandeld en gefietst kan worden in de natuur.

Op weg naar Heeten gaat de 20 km na het verlaten van de bebouwde kom een stukje langs het kanaal,  maar al gauw slaan we af en volgen dan een route door het landgoed Schoonheten. Dan een binnendoor naar rustpunt restaurant Reimink. Het is dan niet ver meer naar de markt van Heeten, waar bij brasserie Dert13n de polonaise naar Raalte begint. We komen langs het recentelijke geopende zonnepark en dan is nog 9 km tot de finish, maar het feest kan beginnen!

 30 km-route
Buiten de bebouwde kom van Raalte ligt tussen de weilanden het Boetelerveld. Veel Raaltenaren weten dit niet eens te vinden. Het is een uniek stuk nat heideveld waar de route van de 30- en 40km doorheen loopt. Aansluitend passeren we het dorpje Haarle en via fraaie natuur komen we uit in Nieuw Heeten en vinden een rustpunt bij café Vree Egberts.  Nieuw Heeten is een kerkdorp van de gemeente Raalte en ligt aan de voet van de Sallandse heuvelrug. Van hier, het verste punt vanaf de start,  gaat de route richting Heeten. Na een stop  in het centrum gaat  de gezamenlijke route via de bossen van landgoed Schoonheten naar de finish.

40 km-route
De 40km maakt de route langer door ook het dorp Okkenbroek te bezoeken. Dit plaatsje met ruim 400 inwoners maakt deel uit van de gemeente Deventer en ligt ‘verstopt’ in het buitengebied.

Vanaf Heeten gaan alle routes via de bossen van landgoed Schoonheten richting Raalte met het een en al beleving gaat zijn om vervolgens via de Via Sallandia door te gaan in de SW4D-tent met de voetjes van de vloer.

GPX + GoogleMaps

Kies uit één van de onderstaande knoppen om de routekaart op google maps te bekijken of om de GPX bestanden te downloaden.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de SW4D? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven Nieuwsbrief