HEETEN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
vrijdag 27 oktober 2023

De dag van Heeten

Op deze laatste dag is het ‘t boerenland waar de routes doorheen leiden. We maken daarvoor graag gebruik van onder meer de wandel- en fietspaden die door een gelijknamige Heetense stichting zijn  ontsloten en aangelegd. Het zijn oude veld- en kerkpaden, die volop rust en ruimte bieden om van de natuur te genieten. Naast deze paden mogen we deze week ook gebruik maken van andere schouw- en weidepaden die over particulier terrein lopen en daarom alleen tijdens de Sallandse Wandelvierdaagse toegankelijk zijn.

Heeten is landelijk bekend geworden door archeologische vondsten die vanaf 1993 gedaan zijn. Er zijn sporen gevonden die wijzen op een belangrijke ijzerindustrie in de Romeinse tijd, zo’n 1600 jaar geleden. Onderweg zie je stoere routeborden die het verhaal van de Germanen vertellen. Een kenmerkend landschapselement is het Overijssels kanaal, eigenlijk een van de Overijsselse kanalen die vanaf 1850 gegraven zijn. Het kanaal Deventer-Raalte werd in 1988 gesloten voor de scheepvaart. Nu speelt het een belangrijke rol in het regionale watermanagement en natuurontwikkeling.

Voor de wandelaars op de grotere afstanden liggen Nieuw Heeten en Okkenbroek nog op de route. De markt in Heeten is echter voor allemaal de opmaat naar de finish. Na een feestelijke rust in het centrum van Heeten vallen de laatste kilometers via landgoed Schoonheten naar de intocht op de markt in Raalte  niet zwaar meer.

Online kaarten

De routes van de SW4D lopen door de prachtige natuur van de Salland. Routes zijn in goed overleg en zorgvuldig vastgesteld. Alleen op dag zelf zijn de GPX tracks van de route beschikbaar, word de route met pijlen aangegeven en zijn er verzorgingsposten op de routes. Deze online kaarten zijn slechts ter oriëntatie en illustratie. Klik op op gewenste route voor kaart.

 

GPX

De GPX bestanden zijn beschikbaar vanaf donderdag 26 oktober - 15:00 uur tot vrijdag 27 oktober - 18:00 uur.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.