Rode woensdag

woensdag 24 oktober 2018

De dag van Heino

ZGR 12km-route
Vandaag richting noord. We volgen de route die ook voor de grotere afstanden is uitgezet en komen in Raalte Noord bij gasterij ‘De Noaber’, een afdeling van de Parabool. De Parabool is een organisatie die kinderen, jongeren , volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking ondersteunt bij wonen, werken en dagbesteding. Deze gasterij is een van de locaties. Via landgoed het Reelaer gaan we naar rustpunt zuivelboerderij De Kapenvelder en langs het Hoftheater richting Sportcentrum Tijenraan en weer naar de finish.

20km-route
Overijssel kent tientallen landgoederen en havezaten (kastelen) of rijke landhuizen. Deze  werden veelal omgeven door bossen, parktuinen en pachtboerderijen. De routes van vandaag leiden over de diverse landgoederen die rond Heino gelegen zijn. De huizen die bij een landgoed horen zijn te herkennen aan de kenmerkende kleuren van deuren en vensterluiken.

Het eerste rustpunt vinden we vrij vroeg in de route bij Gasterij De Noaber. Iets verder, we zijn dan in het bos beland , ligt rustpunt Omni Mobilae, een stoer en gezellig onderkomen waar de open haard brandt. Dan naar bioboerderij ‘Aver Heino’ en vervolgens richting Heino, waar vandaag alle routes doorheen leiden. We worden daar ontvangen op de markt waar het Dorpshuis en de omliggende horeca gastvrijheid bieden. We vinden daar ook de Leugenpompe, die volgens de legende alleen water geeft aan mensen met een zuiver geweten. Helaas is dat uitsluitend te testen tijdens de Pompdagen, het jaarlijkse dorpsfeest dat vanaf de derde woensdag in augustus gevierd wordt.  Heino heeft de tweede dag van de SW4D uitgeroepen tot rode woensdag. Wandelaars worden daarom uitgenodigd dit in hun uitdossing zichtbaar te maken.

Vanuit Heino gaat de 20km-route weer terug naar Raalte. We kiezen daarvoor een traject over landgoed het Relaer en komen uit bij landwinkel de Knapenvelder. Voordat we in het centrum van Raalte komen, bekijken we eerst nog het dit jaar gereedgekomen nieuwe sportcentrum Tijenraan. Na een stevige wandeling is het heerlijk relaxen in deze luxe zwemaccommodatie.

30km-route
Onze route leidt ook naar gasterij De Noaber en Omni Mobilae en van daar naar de  biologische  boerderij  Aver Heino. Voordat we in Heino komen, bezoeken we een van de plaatselijke landgoederen Den Alerdinck . Buiten het bos komen we langs rustpunt Landgoed Old Heino, waar we even kunnen bijkomen. Vandaar naar   het roodgekleurde centrum van Heino en via de gezamenlijke route weer naar Raalte.

40km-route
Tot Aver Heino is de route gelijk aan die van de 30km, maar dan gaat het richting Hoonhorst, waarbij onderweg landgoed Den Aalshorst met een prachtig landhuis wordt aangedaan. In Hoonhorst  biedt het gezellige café Kappers, onder de schaduw van de fraai gerestaureerde molen van Fakkert, van oudsher een rustpunt. Vervolgens via Landgoed Old Heino naar het centrum van Heino en via  de gezamenlijke route over ‘t Reelaer en langs Tijenraan naar Raalte.

GPX + GoogleMaps

Kies uit één van de onderstaande knoppen om de routekaart op google maps te bekijken of om de GPX bestanden te downloaden.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de SW4D? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven Nieuwsbrief