Rode woensdag

woensdag 23 oktober 2019

De dag van Heino

[let op dit is de route van 2019. De routes voor 2020 volgen in september 2020, mocht de SW4D door kunnen gaan] 

Vandaag is de weekmarkt in Raalte. Tegenover de vierdaagsetent zijn de kramen opgesteld en wie weet vind u er iets van uw gading. We zetten onze stappen vandaag in noordelijke richting. Raalte Noord is de laatste gebouwde wijk en bestaat uit rustige woonerven met veel groen en water, waar het landelijk karakter nog steeds doorheen schemert. Alle routes komen eerst langs Schuilenburg, een woonomgeving voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Zij bedienen Gasterij De Noaber waar ons eerste rustpunt is.

We verlaten nu de bebouwde kom en de 12km-route komt via het Piet Zoon pad en het bos van landgoed het Reelaer bij zuivelboerderij de Knapenvelder. De andere routes komen na eerdere omzwervingen ook hier terecht evenals vervolgens bij het Hoftheater. Een deel van dit gebouw is het laatste overblijfsel van psychiatrisch centrum Franciscushof dat hier van 1965 tot 2009 gestaan heeft. Na sloop van de paviljoens kwam een terrein vrij voor veelal luxe woningen. Het theater bevat een intieme, cirkelvormige zaal, waar landelijk bekende artiesten graag komen spelen.

Voor de 20-, 30- en 40km-route is Heino vandaag de doorkomstplaats. Heino heeft de woensdag uitgeroepen tot Rode Woensdag, hetgeen gepersonifieerd wordt door Co de Rood. Dus kleed je vandaag met iets roods net als Co.

De lange routes gaan na De Noaber via de biologische veehouderij Aver Heino richting Heino. Deze boerderij was tot 2012 een proefboerderij van Wageningen  Universiteit en thans een biologische veehouderij met koeien die speciale A2 melk  leveren. Deze melk claimt geschikt te zijn voor mensen die ‘normale’ melk niet kunnen verdragen. Normaal is Aver Heino niet toegankelijk, maar vandaag is de SW4D welkom.

De 20km gaat nu naar het centrum van Heino, maar de 30km maakt een omweg via de Twentseweg en de 40km gaat zelfs door richting Dalfsen, waar bij het Oude Station een rustpunt is ingericht. Deze trajecten zijn nieuw in de routes en slaan dit jaar Hoonhorst en landgoed Den Alerdinck over.

Dan gaat het naar Heino, waar in het centrum Co de Rood ons opwacht. Altijd een verrassing.

Het Dorpshuus en de horeca rond de kerk bieden ruime mogelijkheid om even op krachten te komen. Op onze weg naar Raalte vinden we nog een rustpunt op  zuivelboerderij De Knapenvelder. Hier wordt de melk van eigen koeien verwerkt tot tal van zuivelproducten die in de boerderijwinkel verkocht worden. Een leuk adres voor een origineel cadeau.

GPX + GoogleMaps

Kies uit één van de onderstaande knoppen om de routekaart op google maps te bekijken of om de GPX bestanden te downloaden.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.