HEINO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
woensdag 19 oktober 2022

De dag van Heino

Vandaag is de weekmarkt in Raalte. Tegenover de vierdaagsetent zijn de kramen opgesteld en wie weet vind u er iets van uw gading. We zetten onze stappen vandaag in noordelijke richting. Hier kom je langs een echt tolhuisje: ’n Tol. Het markante witte gebouwtje stamt uit 1830. In de negentiende eeuw moest men op de eerste verharde wegen tol betalen. Het verkeer bestond toen o.a. uit een kar met geit of een postwagen. Raalte Noord is de laatste gebouwde wijk en bestaat uit rustige woonerven met veel groen en water, waar het landelijk karakter nog steeds doorheen schemert. Alle routes komen eerst langs Schuilenburg, een woonomgeving voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Zij bedienen Gasterij De Noaber waar ons eerste rustpunt is.

We verlaten nu de bebouwde kom en de 12km-route komt via het Piet Zoon pad en het bos van landgoed het Reelaer bij zuivelboerderij de Knapenvelder. De andere routes komen na eerdere omzwervingen ook hier terecht evenals vervolgens bij het Hoftheater. Een deel van dit gebouw is het laatste overblijfsel van psychiatrisch centrum Franciscushof dat hier van 1965 tot 2009 gestaan heeft. Na sloop van de paviljoens kwam een terrein vrij voor veelal luxe woningen. Het theater bevat een intieme, cirkelvormige zaal, waar landelijk bekende artiesten graag komen spelen.

Voor de 20-, 30- en 40km-route is Heino vandaag de doorkomstplaats. Heino heeft de woensdag uitgeroepen tot Rode Woensdag, hetgeen gepersonifieerd wordt door Co de Rood. Dus kleed je vandaag met iets roods net als Co.

De lange routes gaan na De Noaber via de biologische veehouderij Aver Heino richting Heino. Deze boerderij was tot 2012 een proefboerderij van Wageningen  Universiteit en thans een biologische veehouderij met koeien die speciale A2 melkhttps://www.sallandcentraal.nl/2018/07/henk-aa-wil-succes-maken-van-speciale-a2-melk-in-nederland/  leveren. Deze melk claimt geschikt te zijn voor mensen die ‘normale’ melk niet kunnen verdragen. Normaal is Aver Heino niet toegankelijk, maar vandaag is de SW4D welkom.

De 20km gaat nu naar het centrum van Heino, maar de 30km maakt een omweg via de Twentseweg en de 40km gaat zelfs door richting Dalfsen, waar bij het Oude Station een rustpunt is ingericht. Deze trajecten zijn nieuw in de routes en slaan dit jaar Hoonhorst en landgoed Den Alerdinck over.

Dan gaat het naar Heino, waar in het centrum Co de Rood ons opwacht. Altijd een verrassing.

Het Dorpshuus en de horeca rond de kerk bieden ruime mogelijkheid om even op krachten te komen. Op onze weg naar Raalte vinden we nog een rustpunt bij het Hoftheater. Vandaaruit vervolgen wij onze weg naar de finish.

GPX

Wanneer downloaden niet lukt, zie onderstaande instructie:

Klik met de rechter muisknop op de route (bijv 12 km) en kies voor koppeling opslaan als.

Deze route zie je vervolgens in je downloads. Als je het programma Garmin Map Source of Base Camp op je PC hebt staan en je ingesteld hebt dat een van deze progamma’s gpx-bestanden kunnen openen dan klik je in de verkenner dubbel op de naam van het bestand en hij wordt geopend. Je kunt dan het bestand desgewenst bewerken en opslaan en naar via mail of anders naar je smart-phone versturen en daar openen met het routeprogramma dat je altijd gebruikt.

Je kunt ook het bestand direct via de mail naar je smart-phone sturen en dan daar het bestand aanklikken en dan krijg je een keus in welke route-app je het bestand wilt bekijken.

Dit is wel een omweg maar het is een mogelijkheid.

 

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.