HalloWieje

dinsdag 23 oktober 2018

De dag van Wijhe

ZGR 12km-route
Wijhe is te ver weg voor de 12km-route, maar we gaan wel die richting uit. We steken de rotonde op Nieuwe Deventerweg over en slaan de Wijheseweg in. Vandaar naar rustpunt Velnerweg 9 bij meekveebedrijf Overkempe onder het motto Salland Boert en Eet Bewust . We blijven agrarisch en kiezen als rust- en verzorgingspunt het biologisch landbouwbedrijf Overesch. Vanaf hier gaat het weer richting de finish in Raalte.

20 km-route
De afgelopen jaren hebben we kasteel het Nijenhuis als rustpunt een paar keer overgeslagen. Nu komen we er op de heenweg weer terug. Deze havezate maakt deel uit van museum de Fundatie in Zwolle. In het kasteel is een kostbare collectie schilderijen en meubels te bezichtigen, maar vooral beroemd is de beeldentuin.

Velen zullen nog nooit van Lierderholthuis hebben gehoord, maar dit is toch echt een van de negen kernen van de gemeente Raalte. Dat we er niet eerder geweest zijn kwam door de veronderstelling dat het te ver was om er een aantrekkelijke route voor te ontwerpen. Onze routeplanners zijn er echter in geslaagd deze veronderstelling om zeep te helpen en hebben via landerijen een aantrekkelijke route weten te ontwerpen. Dat betekent dat we niet naar de Elshof gaan, maar in het Dorpshuis van Lierderholthuis een rustpunt hebben. De inwoners hebben eerder de deelnemers aan Leontien’s Ladies Ride ontvangen en zien nu uit naar de wandelaars van de 20 en 40km.

Op de terugweg stoppen we nog een keer bij het ecologisch landbouwbedrijf en landwinkel Overesch. Misschien dat wel weer net als vorig jaar een troubadour ons opwacht.

30km-route
De fraaie 30km-route heeft ook als eerste rustpunt kasteel het Nijenhuis. Op deze route wordt Lierderholthuis niet aangedaan, maar ligt de bestemming in Wijhe. Via een gevarieerd traject komen de wandelaars in de Langstraat. Traditiegetrouw viert  Wijhe deze week Hallowieje en ontvangt de bezoekers in gepaste griezelsfeer. Bij verschillende horecagelegenheden kan men dan van de schrik bekomen, waarna via een fraaie route het dorpje Boerhaar bereikt wordt. Van hier gaat het richting Broekland, waar we over landgoed Neppelenbroek de weg naar Raalte vervolgen.

40km-route
Ook op deze route vormt kasteel het Nijenhuis een rustpunt om vervolgens door te steken naar Lierderholthuis. Van hier gaat het richting Laag Zuthem, nog een kleine kern van de gemeente Raalte. Hier is al duidelijk te zien dat het landschap door de IJssel gevormd is. Via een ‘wildernis’ komen we bij het dorpje Windesheim, dat in de geschiedenis een rol van betekenis speelde  voor de Moderne Devotie. Dan door naar het dorp Herxen, dat pal aan de IJssel gelegen is. Een wandel-/fietspad met prachtig uitzicht op de rivier en de uiterwaarden leidt naar Wijhe, waar de Halloweengriezels ons opwachten. Vanaf hier nemen we de route naar Raalte die ook de 30km-wandelaars volgen.

GPX + GoogleMaps

Kies uit één van de onderstaande knoppen om de routekaart op google maps te bekijken of om de GPX bestanden te downloaden.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de SW4D? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven Nieuwsbrief