HalloWieje

dinsdag 22 oktober 2019

De dag van Wijhe

[let op dit is de route van 2019. De routes voor 2020 volgen in september 2020, mocht de SW4D door kunnen gaan] 

Zodra je aan de westzijde van de bebouwde kom van Raalte de provinciale weg overgestoken bent kom je in het open boeren land dat richting de IJssel gaat. We zoeken echter eerst het bos op, want de bosschages die je opzij ziet maken deel uit van oude landgoederen met een rijke historie. Wij maken kennis met het Nijenhuis waar de eerste rustpost is ingericht. Kasteel het Nijenhuis is een typisch Sallandse havezate. Het is prachtig onderhouden en herbergt een afdeling van museum de Fundatie in Zwolle. Wandelen op het landgoed met zijn beeldentuin is altijd een genot en voor ons wordt een speciale toegang geopend.

Voor de 12km is dit het verste punt en vangt hier de terugtocht naar Raalte aan. Onderweg gaan we  langs het biologisch landbouwbedrijf Overesch, waar je desgewenst de varkens badend in een modderbad  in al hun natuurlijkheid kunt bewonderen . Verderop komen we op het Marinuslaantje, vernoemd naar Marinus Hoogeboom, waar de wandelaars een rustpunt aangeboden wordt in de voormalige kapschuur.

De 20-, 30- en 40km-routes vervolgen hun weg naar Lierderholthuis. Dit is een klein plaatsje met nog geen 450 inwoners, maar waar een klein dorp groot in kan zijn. Vorig jaar is Lierderholthuis voor het eerst in de routes opgenomen en de bewoners hebben met inzet van tal van vrijwilligers de wandelaars allerhartelijkst ontvangen in hun dorpshuis.

De 30- en 40km routes gaan van hier naar Windesheim en langs de kleigaten naar Herxen . De plassen in dit mooie natuurgebied worden ook wel tichelgaten genoemd en zijn ontstaan door het uitgraven van klei voor de steenovens die vroeger langs de IJssel stonden. Windesheim en Herxen zijn kleine  buurtschappen iets boven Wijhe en ook gelegen aan de rivier de IJssel. Deze rivier is een aftakking van de Rijn en wordt wel de mooiste van Nederland genoemd. Loop je over de dijk of door de uiterwaarden dan zul je daar niet aan twijfelen. Luister anders naar het lied van Liselore Gerritsen. Stond in de IJssel het water afgelopen winter zo laag dat een beladen schip er niet kon varen, een paar maanden later liepen de uitwaarden vol en moest de veerpont uit de vaart genomen worden.

Dan komt Wijhe in zicht. Dit jaar voor het eerst ook voor de 20km-wandelaars, die vanaf Lierderholthuis door de middle of nowhere komen. We gaan vanaf de Oranjelaan door de Langstraat, de winkelstraat van Wijhe, waar alle horecagelegenheden gastvrijheid bieden. Maar zet je schrap, want voordat soep en koffie in beeld komen zullen we verwelkomd worden door heksen, vampiers, zombies en andere griezels. Het is immers Halloween, in Wijhe omgedoopt tot Hallowieje (Wieje is Sallands voor Wijhe).

Als we voldoende genoten hebben of van de schrik zijn bekomen, lopen we via de raadzaal van het gemeentehuis naar de Loswal aan de rivier. De Loswal is een geliefde plek om naar de schepen en de ondergaande zon te kijken. Hier staan bussen klaar om de wandelaars van de 20km- en 30km-route terug naar Raalte te brengen. Zij hebben de kilometers erop zitten na een route die voorheen voor hen niet mogelijk leek.

De 40km-route gaat na de Molenbelt en Raalterweg langs landgoed de Gelder en door boerenland te voet naar Raalte met onderweg nog een rustpunt in de Steffensteeg.

GPX + GoogleMaps

Kies uit één van de onderstaande knoppen om de routekaart op google maps te bekijken of om de GPX bestanden te downloaden.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.