WIJHE

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
dinsdag 18 oktober 2022

De dag van Wijhe

ZGR 12km-route

Wijhe is te ver weg voor de 12km-route, maar we gaan wel die richting uit. We steken de rotonde op Nieuwe Deventerweg over en slaan de Wijheseweg in . We wandelen vanaf de Hogeweg en Stoombootweg richting de Velner en blijven agrarisch en kiezen als rust- en verzorgingspunt het ecologisch landbouwbedrijf Overesch waar het goed rusten is. Vanaf hier gaat het weer richting de finish in Raalte. Een bijzondere verschijning in het Sallandse landschap aan de Hondemotsweg: een Amerikaanse windmotormolen. Uniek in deze contreien. De molen is in 1920 gebouwd aan de Raalter Wetering door de familie Overesch.

Nobach 20 km-route.

De afgelopen jaren hebben we kasteel het Nijenhuis als rustpunt een paar keer overgeslagen. Nu komen we er op de heenweg weer terug. Deze havezate maakt deel uit van museum de Fundatie in Zwolle. In het kasteel is een kostbare collectie schilderijen en meubels te bezichtigen, maar vooral beroemd is de beeldentuin.  Je hoort hem al vanaf een grote afstand ; de doedelzakspeler. Ja, hij is er dit jaar ook weer ! Hier verrast de Highlander de wandelaars met traditionele Schotse muziek; wilde dansen, “marches of war” en uiteraard hele vrolijke tunes.

Velen zullen nog nooit van Lierderholthuis hebben gehoord, maar dit is toch echt een van de negen kernen van de gemeente Raalte. Hier zijn wij eerder geweest in 2018/2019 en werden de wandelaars warm onthaald. Onze routeplanners zijn er weer in geslaagd en hebben via landerijen en doorkijkjes een aantrekkelijke route weten te ontwerpen. De inwoners hebben eerder de deelnemers aan Leontien’s Ladies Ride ontvangen en zien uit naar de sw4d wandelaars van de 20 en 40km.

Op de terugweg stoppen we nog een keer bij het ecologisch landbouwbedrijf en landwinkel Overesch. Misschien dat wel weer net als voorgaande jaren een troubadour ons opwacht.

 

Proeftuin van Salland 30km-route

De fraaie 30km-route heeft ook als eerste rustpunt kasteel het Nijenhuis. Op deze route wordt Lierderholthuis niet aangedaan, maar ligt de bestemming in Wijhe. Via een gevarieerd traject komen de wandelaars in de Langstraat. Traditiegetrouw viert  Wijhe deze week Hallowieje en ontvangt de bezoekers in gepaste griezelsfeer. Bij verschillende horecagelegenheden kan men dan van de schrik bekomen, waarna via een fraaie route het dorpje Boerhaar bereikt wordt. Van hier gaat het richting Broekland, waar we over landgoed Neppelenbroek de weg naar Raalte vervolgen.

SNS Raalte 40km-route

Ook op deze route vormt kasteel het Nijenhuis een rustpunt om vervolgens door te steken naar Lierderholthuis. Van hier gaat het richting Laag Zuthem, nog een kleine kern van de gemeente Raalte. Hier is al duidelijk te zien dat het landschap door de IJssel gevormd is. Via een ‘wildernis’ komen we bij het dorpje Windesheim, dat in de geschiedenis een rol van betekenis speelde  voor de Moderne Devotie. Dan door naar het dorp Herxen, dat pal aan de IJssel gelegen is. Een wandel-/fietspad met prachtig uitzicht op de rivier de IJssel en de uiterwaarden leidt naar Wijhe, waar de Halloweengriezels ons opwachten. Vanaf hier nemen we de route naar Raalte die ook de 30km-wandelaars volgen.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.