Verrassing op de berg

donderdag 25 oktober 2018

De dag van Luttenberg

ZGR 12km-route
Onze wandeling gaat eerst naar Marënheem, een van de negen dorpen van de gemeente Raalte, waar we bij De Schalm ons eerste rustpunt vinden. Ook bij de Parabool kunnen we even bijkomen, maar dan gaat het met een lus naar de Crismansweg voor een volgend mobiele rustpunt. Van hier naar het Overijssels kanaal en terug naar de Domineeskamp.

20km-route
De legende verhaalt dat de Sallandse heuvelrug gevormd is door een reus die met een enorme zak zand op zijn rug het zand verloor door een gat in de zak. De werkelijkheid is dat in de voorlaatste ijstijd, 150.00 jaar geleden,  door het ijs een wal is opgestuwd. Deze ligt ruwweg tussen Holten en iets voorbij Hellendoorn, maar ook In Lemele en Luttenberg zijn er heuvels die we vol trots bergen noemen. De hoogten zijn niet zo spectaculair, maximaal 67 meter, maar met hellingen tot 10%  zwaar genoeg om er officiële wielerwedstrijden te houden.  Deze  heuvelrug bepaalt het karakter van de routes op de dag van Luttenberg.

Luttenberg viert dit jaar zijn 700ste verjaardag en dat gaat gepaard met uitbundige feesten, iets waar Luttenberg sowieso bekend om is. Langs vakantiepark De Luttenberg gaan we de bergweg op. Een pad door het bos brengt ons langs landbouw De Laarman en zo bij rustpunt Spoolder, beroemd om zijn bospaddenstoelensoep. Van hier gaat het terug naar Raalte en de ervaren wandelaar zal opmerken dat de route andersom ligt dan vorig jaar.

30km-route
De heenweg voor de 30km is hetzelfde als de 20km, maar Luttenberg is voor hen niet het verste punt. Dat is café  Reimink in Lemelerveld. Van hier gaat het weer richting Raalte met onderweg nog een  rustpunt, speelboerderij De Flierefluiter. Bij het mobiele rustpunt Wolthaar aan de Hagweg worden koeien van het vleesras Blonde d’Aqiutaine gehouden. De boerderij heeft een mooie binnenplaats. Er is info en een proeverij. Dan langs het kanaal tot in het centrum van Raalte: finish.

40 km-route
De 40km gaat vanaf Luttenberg  via de ‘Boksloot’ naar Lemele en vervolgens via richting de Lemelerberg. Via kronkelende bospaden verlaten we de Lemelerberg en sluiten we in Lemelerveld weer aan bij de 30km.

Voor de terugweg naar Raalte kiezen de 30- en 40km vanaf Luttenberg de route langs de ‘Flierefluiter’ naar Raalte.

GPX + GoogleMaps

Kies uit één van de onderstaande knoppen om de routekaart op google maps te bekijken of om de GPX bestanden te downloaden.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de SW4D? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven Nieuwsbrief