Verrassing op de berg

donderdag 24 oktober 2019

De dag van Luttenberg

[let op dit is de route van 2019. De routes voor 2020 volgen in september 2020, mocht de SW4D door kunnen gaan] 

Na het westen en het noorden wijst ons kompas vandaag naar het oosten, de richting waar de Sallandse Heuvelrug gelegen is. Voor de 12km betekent het dat we richting Mariënheem gaan. Op minicamping de Linderhof, worden we hartelijk ontvangen door de enthousiaste eigenaren die de wandelaars graag een rustpunt bieden. De Gemeente Raalte kent negen kernen en Mariënheem is er een van. Het telt ongeveer 1500 inwoners die tezamen een hechte en gezellige gemeenschap vormen. Met Raalte vlakbij is het winkelaanbod klein, maar een buurtwinkel ontbreekt niet. Deze wordt gerund door De Parabool een instelling voor ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. We hebben hen gisteren al leren kennen bij De Noaber. Ook nu bieden zij weer een rustpunt.

Tot hier gaan de routes gelijk op, maar de 12km gaat via een fraaie route terug naar Raalte. De overige routes gaan richting Luttenberg. We treffen elkaar daar op het bekende adres, café-zalencentrum Spoolder, met zijn befaamde bospaddenstoelensoep ( struikelwoord; moet je eens een paar keer snel achter elkaar proberen te zeggen!) Op het terras een appel en een ei en in het bos een verrassing. De bevolking van Luttenberg is erg creatief, hetgeen zich uit in de jaarlijkse Luttenbergs feest en de ontvangst van de SW4D. Wat zal 2019 bieden?

Voor de 20km gaat het van hier terug naar Raalte. De 30 km volgt een route richting Lemelerveld, maar buigt tijdig af om uit te komen bij speelboerderij De Flierefluiter. Dit was gisteren het startpunt voor een van de kidsroutes voor ons is het een rustpunt. De 40km komt hier iets later, want neemt er nog een berg bij: de Lemelerberg. Deze maakt deel uit van de Sallandse Heuvelrug. Het verhaal wil dat deze ontstaan is door een lek in een zandzak die een reus op zijn schouders droeg. In feite is het een stuwwal, 150.000 jaar geleden ontstaan door oprukkend ijs.

Eenmaal terug in Raalte loopt het slot van iedere route door de protestantse Plaskerk in Raalte. De restauratie van de plafondschilderingen in dit eeuwenoude gebouw zijn vorig jaar voltooid. Ze worden fresco’s genoemd, maar het zijn secco’s. Fresco’s

 

GPX + GoogleMaps

Kies uit één van de onderstaande knoppen om de routekaart op google maps te bekijken of om de GPX bestanden te downloaden.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.