LUTTENBERG

donderdag 20 oktober 2022

De dag van Luttenberg

Na het westen en het noorden wijst ons kompas vandaag naar het oosten, de richting waar de Sallandse Heuvelrug gelegen is. Voor de 12km betekent het dat we eerst richting Lemelerveld wandelen tot bij de Crismanbrug waar onze cateraar een mobiele rustpunt heeft ingericht. Ook de 20 km wandelaars zullen van dit mobiele rustpunt gebruik gaan maken. Vanaf hier wandelen wij richting Mariënheem. De Gemeente Raalte kent negen kernen en Mariënheem is er een van. Het telt ongeveer 1500 inwoners die tezamen een hechte en gezellige gemeenschap vormen. Met Raalte vlakbij is het winkelaanbod klein, maar een buurtwinkel ontbreekt niet. Deze wordt gerund door De Parabool een instelling voor ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. We hebben hen gisteren al leren kennen bij De Noaber. Ook nu bieden zij weer een rustpunt.

Vanaf hier gaan de routes gelijk op via een fraaie route terug naar Raalte. De 20 km route gaan eerst vanaf mobiele rustpunt Crismanbrug richting Luttenberg. We treffen elkaar daar op het bekende adres, café-zalencentrum Spoolder, met zijn befaamde bospaddenstoelensoep ( struikelwoord; moet je eens een paar keer snel achter elkaar proberen te zeggen!) Op het terras een appel en een ei en in het bos een verrassing. De bevolking van Luttenberg is erg creatief, hetgeen zich uit in de jaarlijkse Luttenbergs feest en de ontvangst van de SW4D. Wat zal 2022 bieden?

De 20-30-40 km routes gaan vanaf Spoolder richting Mariënheem. De 30 km volgt een route richting Lemelerveld, maar buigt tijdig af om uit te komen bij bij Spoolder in Luttenberg. De 40km komt hier iets later, want neemt er nog een berg bij: de Lemelerberg. Deze maakt deel uit van de Sallandse Heuvelrug. Het verhaal wil dat deze ontstaan is door een lek in een zandzak die een reus op zijn schouders droeg. In feite is het een stuwwal, 150.000 jaar geleden ontstaan door oprukkend ijs.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.