SW4D, toegankelijk voor iedereen

De Sallandse wandelvierdaagse (SW4D) is al jaren een gerenommeerd wandelevent in de herfstvakantie met duizenden wandelaars. De SW4D is een laagdrempelig evenement en wandelen is een uitstekende manier om mensen letterlijk in beweging te brengen voor een gezonde leefstijl. De wandelafstanden zijn 12, 20, 30 en 40 km.

Doelstelling

De SW4D op een laagdrempelige manier toegankelijker maken zodat meer mensen kunnen meedoen. Vanuit de Raalte Wandel Challenge (RWC) georganiseerd door het Sportbedrijf Raalte  en een groep rolstoelgebruikers kwam een vraag bij de SW4D om  een route met een kortere afstand en een rolstoelvriendelijke route toe te voegen. Dit om de laagdrempeligheid en toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en mensen die minder ver kunnen wandelen te vergroten. Hiervoor hebben wij samen met een groep rolstoelgebruikers en het Sportbedrijf Raalte hebben we  het jaar 2023 als pilot gebruikt om te bekijken of deze uitbreiding praktisch en financieel haalbaar is. Vanaf 2024 is de mogelijkheid weer toegevoegd aan het programma van het wandelevent. Via deze opzet wil de SW4D haar deelnemersaantal verhogen én een maatschappelijke bijdrage leveren.

Wat doen we dit jaar?

In 2024 voegen we weer 2 extra routes toe aan het programma en we promoten/stimuleren de deelname en de wandelsport via trainingsschema’s:

 1. Elke wandeldag de SW4D 12km route via bypasses toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers. Op de rustpunten is een invalidentoilet aanwezig en er is een rolstoelauto aanwezig om je op te halen bij onregelmatigheden.
 2. Eén dag een verkorte route (6-8 km) toevoegen voor deelnemers van de Raalte Wandel Challenge en voor mensen voor wie 12 km te ver is.
 3. Naast extra routes maken we samen met Sportbedrijf Raalte trainingsschema’s ( 8-10 weken) voor deze doelgroep zodat goed voorbereid kunnen meedoen aan de SW4D en ze na het event ondersteund en gestimuleerd worden om te blijven (rolstoel)wandelen.

Doelstelling Stichting SW4D

 • Het organiseren van een Wandel vierdaagse die goed toegankelijk is voor een groot aantal diverse deelnemers, inclusief mensen met beperking of tijdelijk mindervalide zijn.
 • Duurzaam organiseren waarbij wij het event op een wijze inrichten dat we rekening houden met de omgeving en natuur omdat we nog lang gebruik mogen maken van de natuurlijke omgeving.
 • Laagdrempelig evenement want wandelen is een uitstekende manier om mensen letterlijk in beweging te brengen voor een gezonde leefstijl.
 • Veilige wandelroutes in de Sallandse omgeving met beleving van natuur en water.
 • Bijdragen aan de sociale cohesie om iedereen mee te kunnen laten doen.

Doelgroep

 • Mensen met een beperking in een hand aangedreven rolstoel of handbikes, op wandelsnelheid.
 • Toegankelijk te maken voor mensen met chronische ziekte (bijv. diabetes, COPD, hart- of vaatziekte). Deelnemers aan de Raalte Wandel Challenge gaan in 20 weken wandeltrainen bij Sportbedrijf Raalte en Voetencentrum Elferink. Het ultieme einddoel van deze Raalte Wandel Challenge is een deelname aan de SW4D voor een afstand die de deelnemer aankan.
 • Mensen die 12km wandelen niet aankunnen.
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.