SW4D, toegankelijk voor iedereen

De Sallandse wandelvierdaagse (SW4D) is al enige jaren een gerenommeerd wandelevent in de herfstvakantie met duizenden wandelaars. Deze SW4D is een laagdrempelig evenement en wandelen is een uitstekende manier om mensen letterlijk in beweging te brengen voor een gezonde leefstijl.  De wandelafstanden zijn 12,20, 30 en 40 km. Er zijn vragen binnengekomen bij de SW4D vanuit de Raalte Wandel Challenge (RWC) en een groep rolstoelgebruikers om een route met een kortere afstand en een rolstoelvriendelijke route toe te voegen om de toegankelijk voor mensen die minder ver kunnen wandelen te vergroten. De SW4D staat open voor de uitbreiding. Hiervoor willen wij samen met een groep rolstoelgebruikers en de organisatie van de Raalte Wandel Challenge het jaar 2023 als pilot gebruiken om te bekijken of deze uitbreiding financieel haalbaar is en daarna vanaf 2024 structureel toe te voegen in het programma van het wandelevent. Via deze opzet wil de SW4D haar deelnemersaantal verhogen én een maatschappelijke bijdrage leveren.

Doelstelling

De SW4D op een laagdrempelige manier toegankelijker maken zodat meer mensen kunnen meedoen. De nieuwe doelgroep willen we stimuleren om middels wandelen meer te bewegen met als (eind)doel deelname aan de SW4D.  We willen stimuleren dat (rolstoel)wandelen een laagdrempelige en gezonde beweegactiviteit is dat ongeorganiseerd goed beoefend kan worden.

Wat doen we dit jaar?

In 2023  voegen we 2 extra routes toe aan het programma en we promoten/stimuleren de deelname en de wandelsport via trainingsschema’s:

 1. De SW4D 12km route via bypasses toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers.
 2. Eén dag een verkorte route (6-8 km) toevoegen voor deelnemers van de Raalte Wandel Challenge en voor mensen voor wie 12 km te ver is.
 3. Naast extra routes maken we samen met Sportbedrijf Raalte trainingsschema’s ( 8-10 weken) voor deze doelgroep zodat goed voorbereid kunnen meedoen aan de SW4D en ze na de SW4D ondersteund en gestimuleerd worden om te blijven (rolstoel)wandelen.

Doelstelling Stichting SW4D

 • Het organiseren van een Wandel vierdaagse die goed toegankelijk is voor een groot aantal diverse deelnemers, inclusief mensen met beperking of tijdelijk mindervalide zijn.
 • Duurzaam organiseren waarbij wij het event op een wijze inrichten dat we rekening houden met de omgeving en natuur omdat we nog lang gebruik mogen maken van de natuurlijke omgeving.
 • Laagdrempelig evenement want wandelen is een uitstekende manier om mensen letterlijk in beweging te brengen voor een gezonde leefstijl.
 • Veilige wandelroutes in de Sallandse omgeving met beleving van natuur en water.
 • Bijdragen aan de sociale cohesie om iedereen mee te kunnen laten doen.

Doelgroep

 • Mensen met een beperking in een hand aangedreven rolstoel of handbikes, op wandelsnelheid.
 • Toegankelijk te maken voor mensen met chronische ziekte (bijv. diabetes, COPD, hart- of vaatziekte). Deelnemers aan de Raalte Wandel Challenge gaan in 20 weken wandeltrainen bij Sportbedrijf Raalte en Voetencentrum Elferink. Het ultieme einddoel van deze Raalte Wandel Challenge is een deelname aan de SW4D voor een afstand die de deelnemer aankan.
 • Mensen die 12km wandelen niet aankunnen.
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.