Gebruik van GPX op SW4D routes?

Al onze routes zijn gemarkeerd met pijlen en de deelnemers krijgen een routebeschrijving mee. Daarnaast stellen wij aan onze deelnemers al een lange tijd gpx-bestanden beschikbaar waarmee zij de routes van onze vierdaagse met hun gps-apparaat kunnen volgen. Ieder jaar maken steeds meer deelnemers hiervan gebruik. Wij merkten dat sommigen met weinig ervaring problemen hadden met het overbrengen van de bestanden op hun gps-apparaat, maar dat, als die bestanden eenmaal waren geladen, het gebruik ervan probleemloos verliep.

Beknopte uitleg over GPX

Voordat we uitleggen wat je er mee kunt, is het fijn om te weten wat een GPX bestand eigenlijk is. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is alleen maar een bestandsopmaak, net als .DOCX voor een Wordbestand of  .JPG voor een foto. GPX staat voor GPS Exchange Format, een standaard bestandsformaat dat locatiegegevens opslaat. Het is een open standaard, wat betekent dat het te gebruiken is met verschillende GPS-apparaten (waaronder ook horloges), apps en online sites. Een GPX-bestand bevat informatie zoals waypoints, tracks en routes, waardoor het een virtueel spoor wordt van je avontuur.

Je moet er wel voor zorgen dat je een apparaat hebt dat jouw GPX-bestand kan lezen. Bij fietsers zie je het ook veel. Velen hebben een navigatiesysteem, vaak een Garmin, op hun stuur gemonteerd om vooraf uitgezette routes te volgen. Zo’n systeem kun je ook heel goed gebruiken voor wandelen. Je laadt je GPX in en met behulp van satellieten volg je dan precies de lijn van de route. Het is superhandig om te wandelen met een navigatiesysteem. Je weet altijd precies waar je bent en als je een keer verkeerd loopt, dan kun je toch gewoon op jouw navigatie blijven lopen, totdat je weer op de route bent.

Maar eigenlijk doe je je zelf het meeste plezier als je vooraf thuis even uitzoekt hoe je een GPX gebruikt. Je loopt dan de route zoals je Google Maps of je autonavigatie gebruikt.  Ja, dat kun je wel 😉 en doe dat natuurlijk niet pas op de dag van vertrek zelf!

Er zijn ook diverse apps voor je smartphone waarmee je GPX-bestanden kunt downloaden. We hebben er een paar voor jou geselecteerd:

GPX Viewer

 GPX Viewer is beschikbaar voor iPhone en Android, biedt veel functionaliteit en is handig in gebruik. Basic app die doet wat het moet doen; het tonen van een gedownloade GPX route op een kaart. Het toont daarnaast veel aanvullende informatie.

  • Gratis (kaarten tegen betaling);
  • Android en iOS;
  • Gebruiksvriendelijk;
  • Prima voor de beginnende wandelaar;

Download voor Android Download voor iPhone

Gaia GPS

Gaia GPS is beschikbaar voor iPhone en Android en is eenvoudig in gebruik. De werking is heel intuïtief. Je hebt dus niet veel (technische) kennis nodig om met de app overweg te kunnen. Download een GPX route en wandelen maar.

  • Gratis;
  • Android en iOS;
  • Gebruiksvriendelijk;
  • Prima voor de beginnende wandelaar;

Download voor Android Download voor iPhone

Osmand

Osmand is beschikbaar voor iPhone en Android. Deze app is wat uitgebreider en raden wij daarom ook zeker aan. Je kunt een GPX route importeren, maar ook zelf routes maken en aanpassen. Ook toont de app bezienswaardigheden en horecagelegenheden langs de route. Deze zijn in de loop der tijd verzameld door andere gebruikers van de app.

  • Gratis;
  • Android en iOS;
  • Uitgebreide functionaliteiten;
  • Betaalde versie met extra opties;

Download voor Android Download voor iPhone

Thuis even oefenen

Zoek thuis rustig uit, hoe u de bestanden op uw gps-apparaat kunt laden.

Om u te helpen met “uitproberen” geven wij hieronder twee gpx-bestanden van routes gepubliceerd op site “Dwars door Salland”:

De GPX bestanden van onze routes vind je tijdens de wandelweek op de website van SW4D. Let op!!, deze zijn maar beperkte tijd beschikbaar zie:

Dag 1 – Wijhe / Olst  Dag 2 – Heino  Dag 3 – Luttenberg  Dag 4 – Heeten

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.