Kleding

Tips voor de juiste outfit

Schoenen
Moeten comfortabel zitten, stevigheid bieden en niet te zwaar zijn. Naarmate het terrein ruiger wordt, is een stugge zool nodig. Een goede wandelschoen is in dit geval soepel in de voorkant en de hiel, maar in het middendeel wat steviger. De pasvorm in zeer belangrijk. Passen doe je met je ogen dicht. Niet op het leuke modelletje letten, maar op de pasvorm. De hiel moet goed passen en stevig aanvoelen. Lengte moet voldoende zijn, neem een halve tot hele maat groter dan je gewend bent. Warme voeten zetten uit. En door de inspanning zakt de voetboog iets door en wordt daardoor iets langer. Nooit te strak kopen dus. Belangrijk is dat de schoen ademt. Leer doet dat, maar er zijn ook andere materialen, zoals Goretex. Dat is geheel waterdicht en ademt toch. Leer is iets zwaarder en met extreem slecht weer zal het toch water doorlaten. Waar je voor kiest is heel persoonlijk, vaak is een combinatie het beste. Ga niet op nieuw schoenen de vierdaagse in, maar zorg dat ze ingelopen zijn.

Sokken
Wordt vaak op bezuinigd, want ‘die schoenen waren al zo duur’. Maar de juiste sokken zijn heel belangrijk, bijvoorbeeld om blaren te voorkomen. Zeker geen katoen, want dat neemt veel vocht op, waardoor de voet nog meer opzet. Goed is een combinatie van wol en polipropyleen, een synthetisch materiaal dat vocht makkelijk afvoert. Naadloos is belangrijk, pasvorm ook, dus een linker en een rechter. Blaren ontstaan vaak door verkeerde sokken. Naden zijn funest. Het is raadzaam om een extra paar mee te nemen. Blaren ontstaan snel als de voet vochtig is en de huid week wordt.

Broek
Ademend en snel drogend, geldt voor alle wandelkleding en gaat ook hier op. Daarom worden vooral synthetische vezels en een laag percentage katoen gebruikt. Katoen voelt wat prettiger en minder kil aan dan synthetische stof en geeft meer warmte. De pijpen zijn afritsbaar. Altijd met de pijpen aangerist in de was doen, anders ga je al snel kleur verschil zien.

Shirt
Van synthetisch materiaal: licht, vocht afvoerend, snel droog. Verkrijgbaar als blouse, polo, en T-shirt, in allerlei kleuren, wat de mode maar wil.

Fleece-trui
Onontbeerlijk voor als het koud is of plotseling afkoelt. Licht van gewicht en klein op te vouwen.

Windjack
Je kleedt je in laagjes, al naar gelang de weersomstandigheden. Het jack is de windbreker, winddicht, superlicht en op te vouwen in een klein pakketje. Het is waterafstotend of waterdicht,maar die is dan wel dikker.

Poncho
Tegen een serieuze regenbui is de poncho het beste middel. Heel klein op te vouwen. Daarnaast kun je nog een regenbroek meenemen.

Pet
Tegen zonnesteek en verbranden. Niet alleen voor de kalende man , ook op je scheiding kun je flink verbranden. Van synthetisch materiaal dat gen UV doorlaat. Alweer: liever geen katoen, dat neemt maar vocht op.

Zonnebril
Moet prettig zitten maar ook optisch goed zijn en niet vertekenen. Dat kijkt rustiger.

Bidon
Drinken is belangrijk. Zorg dat de bidon is gemaakt van materiaal dat geen smaakjes vasthoudt.

Heuptas
Gaat heel wat in. Met bandjes waar je iets aan kan hangen. De rugzak is een alternatief met meer ruimte. Vooral niet te groot, je moet het allemaal meesjouwen.

EHBO

Wanneer u gevoelig bent voor blaren, laat dan uw voeten preventief afplakken op de eerste Rust/Verzorgingspost in de route.  Uw voeten zijn dan ingelopen en voldoende opgewarmd  om daarvoor verzorgd te worden. Blarenpleisters worden niet aanbevolen.

Vaseline om eventueel je tepels in te smeren en andere gevoelige plekken. Ondergoed ook dat is voor wandelaars te krijgen. Ook hier is goede vochtafdrijving belangrijk. Het dragen van een boksershort voorkomt schuurplekken. Want dat is heel vervelend en erg pijnlijk.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.